plateauKunst

plateauKunst 2022

Jaarlijks organiseert initiatiefneemster Wanda Reiff plateauKunst. Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022 vond al de 16de editie plaats. Ik was 1 van de kunstenaars die hun werk presenteerden. In boomgaard Franse Steeg was mijn nieuwe installatie ‘hor-i-zon’ en mijn werk ‘Tetris’ in de vorm van een vloerinstallatie te zien.

Op vrijdag 26 augustus bezocht Rick Vercauteren met een gezelschap deze en diverse andere locaties van plateauKunst 2022. De opbouw was nog in volle gang op het Plateau van Margraten en gaf hem de gelegenheid om met een aantal kunstenaars te praten. Hij schreef een ‘Review van Preview’ plateauKunst 2022 Editie #16. Hieronder zijn reactie op mijn werk:

“Aan de linkerzijde toont Natascha Waeyen, die stug doorwerkt in de neer-gutsende regen, een monumentale installatie met herhaalde modules én verder naar achteren vijftig in de lucht zwevende objecten. Ze zijn gemaakt van doorzichtig hor-gaas en dun ijzerdraad dat naar believen, speels wordt gemodelleerd. De sierlijk in de wind dansende, telkens subtiel van kleur veranderende werken roepen bij mij uiteenlopende associaties op: ballonnen, ruimteschepen, vissen en zelfs vruchten.  De gewichtloze tekeningen in de ruimte prikkelen mijn verbeelding serieus. Een originele installatie – op een sublieme locatie – met als grandioze bijvangst een magnifiek uitzicht vanaf het hooggelegen plateau.”

Bekijk de video van ‘hor-i-zon op instagram of op facebook.
Bekijk de video van ‘Tetris’ op instagram of op facebook.


plateauKunst 2021

‘Pop-up museum – 13cm3’ was de eerste keer op 4 & 5 september 2021 op plateauKunst e zien en direct daarna “popte het op” bij galerie Pontarte in Maastricht tot 20 september 2021. Van 8 mei tot juni 2022 werd het gepresenteerd bij Art Gallery O-68 in Velp.

Om alle 13cm3’s te bekijken, ga naar Museumpje.


plateauKunst 2019

plateauCollages

In 2019 maakte ik ‘kijk op het kasteel’ voor Museum Valkenburg. Voor deze opdracht vervaardigde ik een werkje dat mede ontstond op basis van het wapen van Valkenburg. Ik probeerde onder meer het kasteel en symbolen die op afbeeldingen van het wapen van Valkenburg staan, te vertalen naar een tekening met mijn eigen materiaal en beeldtaal. Toen Wanda Reiff mij naar aanleiding van ‘kijk op het kasteel’ vroeg of ik op plateauKunst “meer van zulk werk” wilde exposeren, ben ik twee maanden onderzoek gaan doen. 

Dit is inmiddels de 14de editie van plateauKunst en daarmee is dit evenement dus al een stuk ouder dan de gemeente waar het jaarlijks plaatsvindt. Lang geleden was deze regio zeer versnipperd en met de tijd werden er steeds meer (kerk)dorpen en gehuchten samengevoegd. Ruim 8 jaar geleden, op 1 januari 2011, zijn de gemeenten Eijsden en Margraten samengevoegd en verder gegaan als Eijsden-Margraten. 

Ik ontdekte allerlei wapens uit verleden en heden van de woonplaatsen op en rond het Plateau van Margraten. Net zoals de woonplaatsen langzaamaan werden samengevoegd, versmolten hun wapens ook. Maar ze bewaarden stukjes van hun eigen identiteit. Ik verzamelde de elementen die zijn afgebeeld op de wapens (stippen, bloemen, zwanen, patronen, enzovoorts) en tekende hiermee solderend en bordurend mijn eigen plateauCollages op zeefgaas, zoals dat vroeger werd gedaan (inclusief gouden randje) door de naaisters voor de elite op het pluche. 

Achterom bij Wanda Reiff in de wei van Lukas en Marionkan tijdens plateauKunst ook ‘Huis’ worden bezocht, zo ook in 2019.


plateauKunst 2017

Ga voor uitgebreide informatie over dit project en meer foto’s naar ‘huis’.

plateauKunst 2016

Een aantal van de kunstenaars die deelnemen aan kunstsymposium Oogsten zijn op plateauKunst 2016 vertegenwoordigd in een gezamenlijke presentatie in aanloop naar het evenement dat plaatsvond in april 2017.


plateauKunst 2014

Bemelen, Plateau van Margraten, plateauKunst 9de editie (Last Rose of Summer), een initiatief van Wanda Reiff. In Terblijt bij Jaak en Ineke met schilderijen in huis en installatie tekenen met schaapswol en de grote luchtkussens in de tuin.


plateauKunst 2011

(expo bij de molen)