plateauKunst 2024

Op zaterdag 24 & zondag 25 augustus vindt de 18e editie van plateauKunst plaats.

Dit jaar ben ik weer uitgenodigd om werk te presenteren op locatie 9, Lindenstraat 21 in Teblijt.

Sinds een maand of drie doe ik onderzoek voor 1 of 2 installaties voor PlateauKunst, een jaarlijkse kunstmanifestatie georganiseerd dor Wanda Reiff op het Plateau van Margraten. Ik zoek de grenzen op van metalen gaas, waarmee ik als het ware in het landschap lucht arceer. In mei verplaatste ik mijn werkplek voor een week naar Het Lage Noorden in Marrum. Een plek waar je ongestoord kunt werken in een landschap dat het tegenovergestelde is van het Limburgse heuvellandschap.

Vlak voor mijn vertrek trokken er voor de zoveelste keer modderstromen door de tuin waar ik mijn werk eind augustus zal installeren. Dat ellendige beeld liet mij niet meer los. Omstandigheden spelen vaak een rol in de totstandkoming van mijn werk. Boven op de dijk in Marrum viel alles samen. Als de maatregelen om ons te behoeden voor het water niet meer afdoende zijn, stapelen we met vereende kracht zandzakken. Ik naai luchtzakken van roestvrij gaas. Deze heb ik op de dijk gelegd om zo met een fijnmazig lijnenspel een nooddijk te schetsen, die tegelijkertijd doet denken aan helder glinsterend water dat over de dijk golft.

Zonder bomen geen zuurstof, zonder kunst en cultuur geen zuurstof voor de geest. De grote kastanjeboom in de tuin van Jaac en Ineke krijgt een prominente plek in de andere installatie. Daarnaast laat ik nog twee kleine ruimtelijke tekeningen zien.

Jaarlijks organiseert Wanda Reiff plateauKunst, een evenement dat zich kenmerkt door het informele karakter. Bezoekers kunnen genieten van actuele kunst in een unieke omgeving: in boerderijen, schuren, een molen, een kasteel, op zolder, ateliers en in weilanden gelegen in een prachtig landschap op het plateau van Margraten. Op plateauKunst ziet u elk jaar werk van professionele hedendaagse kunstenaars van Limburgse bodem, maar ook uit de rest van Nederland en uit het buitenland. Van aanstormend talent tot gevestigde namen.