‘moNUment’

MoNUment is een monumentaal kunstwerk, onderdeel van kunstroute Pro~Sessie (monumentale gedachten ‘en route’) in het jaar 2000 in Roermond. Dit werk maakt ook deel uit van de Kunsttour 2008, Eiffelgebouw Sphinx aan de Boschstraat te Maastricht, in 2010 van de kunstmanifestatie Tijdverdrijf rondom slow art in Schutterspark Brunssum en in 2019 in de oude orgelfabriek van de familie Verschueren in Heythuysen.

Het kunstwerk ‘moNUment’ bestaat uit een ritmische muurschildering en geluid dat door een draaiorgel wordt geproduceerd. De schildering is een codering van het jaar 0 tot 2000. Elk jaartal is uit een code opgebouwd en achter elkaar gezet vormt dit een streng ritme. Het is geen werk van een machine, maar handwerk, waardoor oneffenheden ontstaan en het werk een beeldende poëtische kwaliteit krijgt. De talloze geschilderde punten lijken op het ‘schrift’ van een draaiorgelboek. Door de code daadwerkelijk te vertalen in een draaiorgelboek, wordt het geluid van 0 tot en met 2000 gerealiseerd. Het is een kakofonie van geluid, net als de hele geschiedenis van de afgelopen twee millennia een mengeling van gebeurtenissen is.

Dit moNUment (tevens titel) is een verwijzing naar de recente eeuwwisseling. Het ‘nu’ van dat moment was maar heel kort, het is immers altijd ‘nu’. Codes zijn van deze tijd. Iedereen kent het gevoel een nummer te zijn. Dit geldt niet alleen voor de mens. Producten in de supermarkt hebben een scancode, kippen in de legbatterij hebben geen enkele identiteit meer en in de wei staat geoormerkte Bertha 3.

Op youtube kun je een video bekijken en een fragment van het geluid beluisteren: moNUment
Presentatie moNUment in de oude orgelfabriek in Heythuysen – foto: marcofoto.nl

moNUment in de oude orgelfabriek 2019

atelier Natascha Waeyen – Maastricht 2000