Minstens tachtig rondjes

Een verrassend samenspel speciaal geïntegreerd in de kapel en permanent te zien van 9 juni tot en met 30 augustus 2018. Adres:  de Missiekapel naast de St. Nicolaaskerk aan de Dorpstraat 6093 ED te Heythuysen.Mede namens de werkgroep van het project ‘Van Missiekapel tot Kunsttempel’ nodigen we iedereen uit om te komen kijken.

In 1988 begonnen Maarten van den Berg en Natascha Waeyen met hun kunstopleiding in dezelfde propedeuseklas aan de Kunstacademie in Maastricht. Maarten studeerde af als beeldhouwer en Natascha als monumentaal vormgever. Beide kunstenaars gingen daarna ieder hun eigen weg. De beeldhouwer ontwikkelde zijn liefde voor taal, schreef een aantal dichtbundels en verwerkte zijn poëzie op diverse plaatsen in de openbare ruimte.

De tekenaar vond haar beeldtaal in het bouwen van ruimtelijke installaties met draadgaas en licht. Jaren later vonden de kunstenaars elkaar in het idee om beide kunstdisciplines te verbinden en te ontwikkelen tot een gezamenlijk werk. De smeltvorm die is ontstaan maakt ondermeer gebruik van braille en gebarentaal. Zo heeft het werk zowel aandacht voor onze zintuigen als het ontbreken ervan. Toen Jan Peeters aan Natascha en Maarten vroeg om de Missiekapel van Heythuysen onder handen te nemen, was de cirkel rond. Het multidisciplinaire resultaat heeft nu zijn weerslag in de kapel gevonden en kreeg de titel ‘minstens tachtig rondjes’.


Gedicht: Maarten van den Berg
Project: Maarten van den Berg en Natascha Waeyen
Nederlandse gebarentaal: Selena Waas

‘minstens tachtig rondjes’

buiten op een bankje ergens aan de waterkant
strelen zonnestralen mijn gezicht
en duwen met een zachte hand
ongemerkt mijn ogen dicht

een oranjerode gloed van helder honinggoud
schildert zoetjes aan mijn binnenraam
terwijl het kabbelende water aangenaam
een verzonken hemel openvouwt

vanaf de dag dat ik zag dat de wolken dreven
en ik daarna dronken in mijn adem zwom
wil ik telkens zonder vallen even zweven
het liefst nog minstens tachtig rondjes om de zon


‘minstens tachtig rondjes’
in de Missiekapel in Heythuysen.


“minstens tachtig rondjes” in gebarentaal

“minstens tachtig rondjes” – YouTube

Een tastbaar aandenken aan de installatie  ‘minstens tachtig rondjes’.

Voor de echte liefhebbers hebben wij een tastbaar aandenken gemaakt. Tweeëntwintig handzame, gesigneerde, unieke ingelijste werken van 25 x 33,6 cm hoog en 3 cm diep. Elk werk bestaat uit een handgeschreven, gedrukte, in braille geprinte vorm van het gedicht en heeft een geborduurd braille-karakter op lettervolgorde van de titel ‘minstens tachtig rondjes’. De werken zijn genummerd, gesigneerd en van datum voorzien. Kosten €150,00 per stuk. Nu nog vier van de eerste 10 letters letters direct leverbaar. De volgende letters op aanvraag.