Lichtpiramide

Heythuysen, 2007

Het kunstwerk is opgebouwd uit 245 gegalvaniseerde buizen en door software aangestuurde verlichting. Je komt als weggebruiker aan op een van de 4 punten van de piramide. De hoeken van de piramide zijn dus gericht naar de wegen. En komen bij elkaar in de top van de piramide.

Zo komen de wegen bij elkaar en worden ze letterlijk met elkaar verbonden en vloeien ook weer uit elkaar. Daarnaast is de piramide afgerond naar binnen, van hoek naar hoek zit een ronding en men zou er een bal in kunnen leggen. Dit doet recht aan de ronde vorm van een rotonde en maakt het geheel dynamischer dan de normale vorm van een piramide.

De buizen lopen in dezelfde verticale richting als de bomen en gaan daarom op in het landschap. Ook de transparantie en verdichting die er ontstaat als de toeschouwer om de buizen heen gaat zorgen ervoor dat het kunstwerk op gaat in het landschap. Als je aan komt rijden is het helemaal transparant, maar als je eromheen rijdt verdicht en opent het kunstwerk zich vanwege de ruimtes tussen de buizen.

Het kunstwerk wordt verlicht zodra de straatverlichting aan gaat. LED-verlichting, aangestuurd door software, zorgt ervoor dat de piramide steeds weer anders belicht wordt, alle vier de jaargetijden zijn anders geprogrammeerd.                    

Lichtpiramide – Natascha Waeyen
foto’s: Marco Naseman – ©marcofoto.nl  

Lichtpiramide – Natascha Waeyen
foto’s: Marco Naseman – ©marcofoto.nl