Kunstsymposium Oogsten

Vormgeving: Jos Wachelder

Vrouwen uit de kunst bevragen het glazen plafond en oogsten met Pasen.

Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vond het Kunstsymposium Oogsten plaats op binnen- en buitenlocaties bij Wanda Reiff – Contemporary Art op het Plateau van Margraten.

Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar).

Twaalf vrouwelijke Euregionale kunstenaars, in de leeftijd van 26 tot 89 jaar die letterlijk en figuurlijk uit de kunst zijn, werkten en leefden 8 dagen samen in de vorm van een artist-in-residence. Allen ondernemende kunstenaars die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend en bovenal nog steeds verdienen. Zij discussiërden over het nog steeds bestaande ‘glazen plafond’ en gingen op zoek naar de plek die zij willen en kunnen innemen in de (kunst)wereld. De variatie in generaties van de deelneemsters aan het Symposium laat zien wat de ontwikkeling in de kunstsector door de jaren heen teweeg heeft gebracht en zorgt voor nog meer diversiteit en visies in de kunst door de combinatie van ervaring en jong enthousiasme.

Tijdens het Kunstsymposium deden 4 BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en 4 ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onder leiding van Prof. Dr. Aagje Swinnen onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars hun weg vinden in het huidige artistieke veld. Daarbij ging de aandacht in het bijzonder uit naar vragen omtrent gender en leeftijd.

Voorafgaand aan het symposium maakten kinderen uit groep 7 en 8 van Basisschool Sint Jozef uit Oost-Maarland filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen.

Het Symposium was de gehele week toegankelijk voor publiek. Het was een unieke gelegenheid om het creatieve proces van de kunstenaars nauwgezet te volgen, met hen in gesprek te gaan, samen te eten en te drinken en deel te nemen aan het programma tijdens het Symposium Oogsten. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector.

Op zaterdag 15 april werd het Oogstfeest gevierd. Tijdens het paasweekend (16 en 17 april) werden de resultaten van deze week intensief samenwerken en onderzoek aan het publiek gepresenteerd. Het publiek kon zich laten gidsen en genieten van de kunst, performances en muziek.

Er is een boek uitgebracht over het proces en de resultaten van ‘Kunstsymposium Oogsten’. Deze uitgave is nog steeds verkrijgbaar voor €10.
Neem contact op met mij, Natascha Waeyen, als je interesse hebt.

Deelnemende kunstenaars: Nathalie Brans | Claudia Breuer | Mireille Brouwer | Titia Eggen | Iris van den Ende & Yvonne Freckmann | Sabine Jacobs | Monique van Kerkhof | Gerrie Laudy | Marijke Stultiens | Linda Verkaaik | Claudia Volders | Natascha Waeyen

Meer informatie over KUNSTSYMPOSIUM OOGSTEN via:
facebook.com/KunstsymposiumOogsten/
plateaukunst.nl/kunstsymposiumoogsten/ (Waaronder een aantal linkjes naar video’s over het symposium.)