De Boerkazuifel en de Lentejurk
De organisatie van de Heiligdomsvaart en het Fashion Clash Team nodigden in 2011 modeontwerpers en kunstenaars uit om zich te laten inspireren door kazuifels die in de katholieke kerk door geestelijken worden gedragen.
Wat mij interesseert als beeldend kunstenaar is de ruimte waarin wij ons bewegen. Ik zoek naar manieren om onze omgeving intenser te beleven, onze blik te verscherpen, er met andere ogen naar te kijken. Ik werk veelal met ijzerdraad, volièregaas, kippengaas of zeefgaas. Deze gazen hebben raakvlakken met textiel. Details uit mijn werk, al dan niet gesoldeerd, doen denken aan de versieringen en symbolen op de kazuifels.
Ik was nog doende met het ontwerp voor mijn “boerkazuifel” (combinatie van een boerka en een kazuifel) voor de processie van de Heiligdomsvaart toen het verzoek kwam de lentejurk voor de Halfautomatische Troostmachine van Michel Huisman in de Berenkuil te maken. U weet wel, de vrouw in de getraliede kuil die een dode giraffe aait. Het had een beer moeten zijn, maar de kunstenaar koos voor een langnek omdat die mooier dood is. Daarom heen plaatste hij bronzen beelden van een aantal dieren die inmiddels zijn uitgestorven. De beelden zelf zijn inmiddels grotendeels gejat, de installatie van Huisman is niet hufterproof gebleken en is niet eens meer halfautomatisch. Op een bankje even verderop treurt beer Jo nog onverminderd voort.
Waarom liet Huisman beer Jo treuren? Omdat ie naar een berenpark moest, of omdat hij al die jaren opgesloten zat in de kuil en gepest werd door kinderen? Het is een gotspe dat we niet alleen de dieren op onze wereld niet kunnen beschermen tegen uitsterven, maar zelfs de beelden die ons willen wijzen op de consequenties van onze zogenaamde beschaving niet kunnen behoeden voor molest en vernieling. Vandaar dat ik de troosteres van Huisman een tweede huid zal schenken, die haar zal beschermen en om respect vraagt, terwijl ze zich ontfermt over de giraffe.
In 2013 werd de Boerkazuifel ook geselecteerd voor de FashioncClash expositie in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht.
In 2022 werd de Boerkazuivel ook gepresenteerd tijdens de expostie ‘Liminal zones’ bij Art Galerie O-68.